BEKNOPTE BIOGRAFIE

Bie FlamengBie Flameng (Turnhout, 1953) voltooide haar opleiding als geaggregeerde plastische kunsten en kunstgeschiedenis in 1973. Ze heeft sindsdien gewerkt als docente voor verscheidene culturele organisaties, onder andere Dommelhof, Davidsfonds en Palethe.

Daarnaast ontwikkelde Flameng zich als tekenaar en graficus. Het tekenen ligt altijd aan de basis van haar grafiek. Ze heeft categoriek gekozen voor digitale grafiek, omdat dit medium de nieuwe expressiemogelijkheden en oplossingen biedt die nodig zijn bij haar benadering van de werkelijkheid. Ze streeft ernaar om traditionele tekentechniek te combineren met de onbeperkte mogelijkheden van de computer. Sinds 1998 stelt zij met regelmaat tentoon in binnen- en buitenland. Voor een overzicht van solo- en groepstentoonstellingen: www.bieflameng.be

Contact: bieflameng@gmail.com


 

BIE FLAMENG OVER HAAR KUNST:

‘Ik kan niet zonder tekenen. Als ik een tijd niet teken, voelt dat als een fysiek gemis. Het is mijn natuurlijke staat, een aangeboren drang die ik soms vervloek: het leven zou vaak een stuk makkelijker zijn zonder.

De basis van mijn werk is altijd de lijntekening, maar wat stijl betreft varieer ik graag. Momenteel zit ik in een figuratieve fase. Dan spreekt de uitdaging van het pure technische kunnen mij aan, en grijp ik terug naar de basis: mijn opleiding. Daarmee bedoel ik zowel mijn schoolse tijd als de vele jaren van zelfstudie. De omschakeling van figuratief naar bijvoorbeeld ‘automatisch’ tekenen gebeurt spontaan. Dan gaan de lijnen totaal ongecontroleerd een eigen leven leiden, en bekijk ik achteraf wat ik ermee kan. Waarom ik van stijl verander weet ik niet. Ik constateer enkel dat ik ‘in vlagen’ werk. De mensen die ik ontmoet en de dingen die me boeien zijn zeker mee bepalend in het creatieve proces.

Mijn inspiratie komt van wat ik zie of meemaak. Daar creëer ik mijn eigen werkelijkheid mee. Mijn thema’s zijn gevarieerd, en ik zit nooit om onderwerpen verlegen. De laatste jaren werk ik in reeksen: mijn geboortestad herontdekt, streetdancers, portretten, indrukken uit Rome, de symboliek van Van Eyck. Thematisch werken in reeksen bevalt mij. Ik kies mijn thema’s zorgvuldig, en wil er me volledig in inleven en ze uitdiepen.

Zodra mijn tekeningen mij voldoen, zet ik ze om in digitale grafiek. Oplagen variëren van 5 tot 20 drukken per prent.

Kunstenaars die ik bewonder, om hun tekentalent, hun persoonlijkheid en originaliteit, hun subtiliteit en vakbekwaamheid komen uit heel verschillende tijden en strekkingen: Paul Klee, Lyonel Feininger, Caspar David Friedrich, Peter Paul Rubens, om maar die te noemen.’